Briljant

Briljant voor dur bij

‘Een briljant is voor altijd’

Het begrip briljant is zo nauw verweven met het mineraal diamant, dat men al snel praat over briljant ook al heeft de diamant een andere of geen slijpvorm. De briljantslijpvorm geldt als de ‘klassieker’ onder alle slijpvormen en heeft een ronde vorm die aan de bovenkant minstens 32 facetten en een tafel heeft en aan de onderkant minstens 24 facetten en eventueel een kollet. Andere populaire slijpvormen zijn bijvoorbeeld het Princess-slijpsel (vierkant) of Baguette-slijpsel (langwerpig).

Het mineraal diamant leent zich bij uitstek voor briljantslijpvormen vanwege zijn hoge brekingsindex waardoor het (zon)licht mooi wordt gebroken en weerkaatst. Daarnaast worden de glanzende, gepolijste oppervlekken van de briljant niet mat omdat het een zo hard materiaal is.

Hoe witter van kleur, hoe zuiverder, hoe zwaarder en hoe beter geslepen een briljant is, hoe kostbaarder de steen.

‘Vraag om haar hand met een diamant’.
Uiteindelijk hebben al deze eigenschappen de diamant zijn eigen, meer emotionele waarden gegeven en zijn sieraden met een briljant naast vooral mooi, ook het symbool voor verbintenis of het markeren van een bijzondere gebeurtenis. Daarom zien we de briljant veel terug in de verlovings-, of memoirering. Die vaak wordt gegeven tijdens, of als markering van een bijzondere gebeurtenis of aanzoek.